Multimedia

Close-up look at Hai Duong’s first 5-star OCOP mung bean cake production

VAN TUAN 21/08/2024 16:42

Rong Vang Hoang Gia (Royal Golden Dragon) mung bean cake of Hoang Giang JSC. has been recognized as a national 5-star OCOP product, the first and only one in Hai Duong province.

Ở Việt Nam có nhiều nơi làm bánh đậu xanh nhưng khi nhắc tới loại bánh này người ta thường nhớ ngay đến Hải Dương
Mung bean cakes are made in various places across Vietnam; however, people often immediately think of Hai Duong when mentioning this type of cake
Ảnh 1: Ở Việt Nam có nhiều nơi làm bánh đậu xanh nhưng khi nhắc tới loại bánh này mọi người thường nhớ ngay đến Hải Dương
Rong Vang Hoang Gia mung bean cake of Hoang Giang JSC. in Hai Duong city has been recognized as a national 5-star OCOP product, the first and only one in Hai Duong province
Quy trình làm bánh đậu xanh của Công ty CP Hoàng Giang nói riêng và bánh đậu xanh của Hải Dương nói chung không quá phức tạp nhưng đòi hỏi những bí quyết gia truyền và nhất là sự tỉ mỉ trong từng công đoạn
The making of mung bean cake of Hoang Giang JSC. in particular and Hai Duong in general is not too complicated but requires traditional secrets and especially meticulousness in each stage
Ảnh 2: Đại điện thương hiệu bánh đậu xanh Rồng Vàng Hoàng Gia cho biết việc chọn nguyên liệu đầu vào rất quan trọng, quyết định đến chất lượng cũng như màu sắc và hương vị của sản phẩm
Though no stage can be underestimated, the selection of input materials is very important, as it determines the quality as well as the color and flavor of the product, according to the representative of Rong Vang Hoang Gia mung bean cake brand
Hạt đỗ nguyên liệu có đường kính lớn (khoảng 4 mm) được làm sạch, luộc chín cho đến khi đạt độ giãn nở nhất định, sau đó đem rang trên chảo ở nhiệt độ trên 1.000 độ C
Large beans, about 4 mm in diameter, are cleaned, boiled until they expand to a certain level, and then roasted in a pan at a temperature above 1,000 degrees Celsius
Khi đạt độ nở tối đa, độ bông xốp nhất định, đỗ được ủ trong thùng gỗ 24-36 giờ trước khi tách vỏ
When the beans reach maximum expansion and a certain fluffiness, they are incubated in a wooden barrel for 24-36 hours before peeling
: Hạt đỗ được nghiền bằng máy. Những người làm bánh đậu xanh lâu năm cho biết ngày nay sử dụng máy nghiền có thể tạo ra được bột bánh siêu mịn. Độ mịn càng cao thì bột càng dậy mùi thơm, thứ mà trước đây dùng cối xay bằng đá không thể làm được
The beans are later grounded by a machine, which can produce super fine cake powder. The finer the powder, the more fragrant it is, something that could not be achieved with a stone mill in the past
Ảnh 3: Bột đỗ nghiền mịn được phối trộn với 2 nguyên liệu khác gồm đường và dầu thực vật. Việc dùng dầu thực vật thay cho mỡ động vật như trước đây giúp kéo dài thời gian bảo quản cho sản phẩm (khoảng 6-9 tháng thay vì 3 tháng)
Bean powder is then mixed with sugar and vegetable oil. The use of vegetable oil instead of animal fat extends the shelf-life of the product (6 - 9 months instead of 3 months) since vegetable oil rarely seeps through the cake crust
Ảnh 4: Ngày nay, hầu hết các công đoạn đều thực hiện trên dây chuyền tự động giúp tăng năng suất sản phẩm, vệ sinh và tiết kiệm nhân công, sức lao động
After mixing, the ingredients are molded and packaged into finished products. Most steps are done in automatic lines, helping to increase productivity and hygiene, and save labor
 Đã gần 10 năm gắn bó với nghề làm bánh đậu xanh, chị Nguyễn Ngọc Khánh (ở phường Hải Tân, TP Hải Dương) chia sẻ: “Công việc này đem lại thu nhập ổn định, môi trường làm việc sạch sẽ. Đặc biệt mỗi dịp đi du lịch thấy sản phẩm bánh đậu xanh của quê hương được bày bán trên mọi miền đất nước, chúng tôi thấy rất vui và tự hào”
“This job gives me a stable income and a clean working environment. Especially, we are very happy and proud to see our hometown's mung bean cakes available for sale nationwide whenever traveling,” said Nguyen Ngoc Khanh, who has made mung bean cakes for nearly 10 years in Hai Tan ward, Hai Duong city
The production process of the first 5-star OCOP mung bean cake of Hai Duong

VAN TUAN

(0) Comment
Close-up look at Hai Duong’s first 5-star OCOP mung bean cake production